Ik heb me toch weer een lekker recept voor jullie, wederom weer uit de slowcooker wat echt nog steeds mijn favoriete keukenapparaat is. Je gooit er alle ingrediënten in, laat het een paar uur zachtjes doorkoken en je krijgt er de meest lekkere gerechten uit, zo ook deze butter chicken! Butter chicken komt uit de Indiase keuken en is een groot succes. Het is redelijk gemakkelijk te maken en een echte smaak sensatie. Ik deel met jullie het recept!
Butter Chicken uit de Indiase keuken
Butter chicken is een traditioneel recept uit India en is misschien ook wel een beetje te vergelijken met kip tandoori wat hier in huis ook een groot succes is. Butter chicken of ook wel in de Nederlandse volksmond boter kip genoemd is een gerecht dat langzaam mals gekookt wordt waardoor je boterzachte kip hebt. Daarom maak ik de butter chicken in de slowcooker, maar in de pan kan het ook prima. Voor dit recept gebruik je geen olie, maar roomboter waardoor het een rijk, maar ook heel vol van smaak recept is, mede door de warme kruiden zoals Garam Masala (koop je kant en klaar van Verstegen in een potje).
Groentes bij de Butter Chicken
Butter Chicken is een recept zonder groentes, om het wat voedzamer te krijgen is het wel zo lekker hier wat groente aan toe te voegen. Bloemkool is de meest geschikte groente in combinatie met de butter chicken. Serveer het apart of kook zelfs wat bloemkoolroosjes mee in het recept. Daarnaast kun je butter chicken ook heel goed combineren met broccoli, sperzieboontjes of wortels.
Butter Chicken uit de slowcooker
Benodigdheden
Ingrediënten
- 750 gram kippendijfilet
- 75 gram boter
- 400 milliliter passata
- 200 milliliter kokosmelk
- 4 theelepels garam masala
- 1,5 theelepel kurkuma
- 1,5 theelepel kerrie
- 1,5 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 tenen knoflook
- 200 milliliter Griekse Yoghurt
- verse peterselie
Instructies
- Snij de kippendijfilet in stukken en doe deze in een kom en maak een marinade van de garam masala, kurkuma, kerrie, ketoembar, gember, knoflook en chilivlokken. Om de marinade wat vloeibaarder te maken doe ik een derde van de kokosmelk bij het mengsel. Meng alles goed door elkaar en laat de marinade minimaal een uur in de koelkast intrekken.
- Wanneer het vlees goed gemarineerd is, kunnen we de saus maken. Schenk de passata en de rest van de kokosmelk in de schaal van de slowcooker. Snij de boter in blokjes en doe deze ook in de slowcooker.
- Roer alles goed door elkaar en voeg de gemarineerde kip toe aan de slowcooker. Meng alles voorzichtig zodat de kip goed onder de saus ligt.
- Zet de slowcooker op stand low en laat de butter chicken gedurende 5 uur gaar koken.
- Wanneer je de butter chicken gaat serveren met eventueel rijst en groente doe je er nog een lepel Griekse Yoghurt bij. Doe dit niet wanneer de saus nog te heet is, want de yoghurt kan dan gaan schiften.
- Serveer de butter chicken met rijst, naan brood en wat verse peterselie.
Butter Chicken bewaren en opwarmen
Wanneer je butter chicken maakt heb je vaak een vrij grote pan of kom met saus en kip. Grote kans dat je dat niet allemaal in één keer opeet. Butter chicken kun je prima 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren en daarna weer opwarmen in de magnetron of pan. Invriezen kan trouwens ook prima! Vries het in een bakje in, laat het weer ontdooien en verwarm in de magnetron of pan.